Boekenactie. Alles 50 cent

Boekenactie. Alles 50 cent

maandag 9 december 2019
Boekenactie. Alles 50 centStapels boeken, misschien heb je er thuis al een paar liggen die je altijd al hebt willen lezen. Of staan er nog een paar op je verlanglijstje. Hoe kom je (het liefst voor de kerst) deze stapel door?

Door te gaan snellezen. We hebben ons er in verdiept en het schijnt te kunnen met een paar 'eenvoudige' tips.

Leuk weetje: door te lezen in een echt boek (dus niet een e-reader) heeft je hersenen meer ankerpunten om belangrijke informatie te onthouden. Zoals rechterpagina, onderaan, ongeveer op de helft, naast dat plaatje...

Hier 5 oefeningen die je kunnen helpen.  

Tip 1: Afleren
 
Wanneer je normaal gesproken een tekst leest, probeer je alle informatie zoveel mogelijk op te slaan. Je focust je op de inhoud en laat in je hersenen doordringen wat er precies staat. We staan als het ware even stil bij de woorden, fixatie noemen we dat. Zo doen we het al jaren. Als je wilt kunnen snellezen moet je dit weer afleren. Het klinkt misschien raar, maar de woorden op een dergelijke manier laten doordringen in onze hersenen kost tijd. Het vertraagt het leesproces.
 
Hetzelfde geldt voor vocaliseren. Als kind leerde je hardop lezen. Dit noem je vocaliseren. In een later stadium doe je dit niet meer hardop maar binnensmonds, dit heet subvocaliseren. Ook dit vertraagt het proces van snellezen, omdat je niet sneller kunt lezen dan praten. Ook afleren dus.
 
Tip 2: Bereid de tekst voor
 
Het helpt als je van tevoren weet waar de tekst over zal gaan. Lees de inhoudsopgave van een boek, het voorwoord en samenvatting op internet. Bij een artikel scan je over de titel, de koppen, afbeeldingen, onderschriften en citaten. Je bereidt het geheugen voor en activeert het brein. Je kunt bij deze voorbereiding alvast bepalen hoe je gaat lezen, welke route je neemt en welke tekst relevant is en welke niet.
 
Tip 3: Concentreer
 
Beetje een open deur, maar concentreer je op je tekst. Ontspan voordat je begint met snellezen. Zorg ervoor dat je niet afgeleid kunt worden door invloeden van buitenaf. Zet je mobiel uit of leg hem weg, doe de radio en televisie uit, sluit de ramen en ruim je bureau op. Hoe minder prikkeling om je heen, hoe beter je hersenen in staat zijn de tekst te onthouden.
 
Tip 4: Gebruik een pointer
 
Om je hersenen te ondersteunen met het verwerken van de woorden, gebruik je een pointer. Dit is een dun potlood, je vinger of een pen. Hiermee schuif je onder de woorden die je leest. Van links naar rechts. Je ondersteunt je ogen en je zult veel minder afgeleid worden nu, je blijft bij de tekst. Hoe vaker je dit doet, hoe minder vaak je een pointer nodig zal hebben.
 
Tip 5: Lees niet opnieuw
 
Soms, wanneer je leest, word je wel eens afgeleid of dwalen je gedachten af. Het kan ook zijn dat de gelezen tekst gewoon niet doordringt. Je bent dan geneigd terug te lezen, omdat je voor je gevoel tekst gemist hebt. Probeer dat niet te doen en lees gewoon verder. Teruglezen kost tijd en haalt je uit je concentratie. Je zult zien dat je achteraf niet zoveel gemist hebt.

Bron en meer informatie: https://www.virtua.support/nl/blog/hoe-werkt-snellezen-5-oefeningen-die-je-helpen
Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws