Geen nieuwe kleding kopen dit jaar, in het Wawollie naaiatelier leer je hoe je het zelf kunt (ver)maken!

Geen nieuwe kleding kopen dit jaar, in het Wawollie naaiatelier leer je hoe je het zelf kunt (ver)maken!

vrijdag 14 februari 2020
Geen nieuwe kleding kopen dit jaar, in het Wawollie naaiatelier leer je hoe je het zelf kunt (ver)maken!Geen nieuwe kleding kopen dit jaar, in het Wawollie naaiatelier leer je hoe je het zelf kunt (ver)maken!
 
Fast fashion merken produceren kleding als fastfood; snel, goedkoop en van lage kwaliteit. Daarnaast ook nog eens enorm vervuilend en in lagelonenlanden onder twijfelachtige arbeidsomstandigheden.“Vooral het 'fast' merken wij iedere dag in onze winkels. We hebben een oneindige kledingberg in het magazijn. Men is kleding gaan zien als wegwerpproducten.“
 
Maatschappelijk signaal
Gemiddeld bezitten Nederlanders 173 kledingstukken, waarvan ze er 50 in het afgelopen jaar niet hebben gedragen. En nog eens 40 gooien we er weg. “Bij kringloopwinkel Wawollie zijn wij de laatste stap in de keten, als mensen uitgekeken zijn op hun kleding dan brengen ze het voor hergebruik naar de kringloop.”  zegt Hans Messie, oprichter van Wawollie. Heel mooi dat mensen aan ons denken bij het doneren van kleding, maar tegelijkertijd een interessant maatschappelijk signaal over de manier waarop we met onze kleren omgaan.” 
 
(Ver)maak het zelf
Gelukkig wordt er in de winkel veel van de kleding opnieuw verkocht. Maar er is ook een hele berg die niet verkocht wordt omdat het uit de mode is, van slechte kwaliteit of al kapot. Upcycling en repareren zijn daarbij toverwoorden die door Wawollie goed zijn begrepen. Vanaf februari starten hier workshops in het naaiatelier, alle materialen zijn circulair. Op zaterdag 1 februari start de workshop babykleding maken en op zaterdag 29 februari de workshop naaien voor een zero waste lifestyle. “Je hoeft geen ervaring te hebben met het werken achter een naaimachine, we kunnen het van het begin af aan leren. Maar we hebben ook uitdagende projecten voor de meer gevorderden.” zegt Tinka.
 
“Mensen moeten op een andere manier naar kleding gaan kijken. Je hoeft niet altijd weer iets nieuws te kopen om er goed uit te zien. In het naaiatelier gaan we aan de slag met tweedehands kleding, textiel en machines. Helemaal circulair,” Tinka van der Kooij (32). 
 
Naaiatelier Wawollie Kringloop Utrecht
“Wij zijn het Wawollie naaiatelier gestart, middenin de kringloopwinkel,waar iedereen kan aanschuiven om zelf op de naaimachine aan de slag te gaan.”Tinka en Mariëlle,oprichters van het naaiatelier,adviseren en leren bezoekers laagdrempelig om zelf kleding te (ver)maken. Iedere woensdag- en zondagmiddag zijn zij aanwezig bij Wawollie Kringloop Utrecht, Maarssenbroeksedijk 59. “Voor de workshops vragen we een vergoeding van 45 euro per persoon om ons werk voort te kunnen zetten. Je leert en doneert direct aan dierenwelzijn, natuur en milieu. Toch een mooie invulling van je zaterdagmiddag.”
 
“De meeste mensen denken dat ze dat helemaal niet kunnen, iets zelf maken. Ik wil mensen laten ontdekken dat iedereen het kan. En ze daar bij helpen,” aldus Mariëlle Boshuis. 
 
Ook geïnteresseerd? 
Wat:                Zero Waste: zaterdag 29 februari
Tijd                 Van 13:00 tot 17:00 uur
Locatie:           Maarssenbroeksedijk 59, Utrecht
Prijs                 € 45,- per persoon
Inclusief: Stoffen in vele verschillende kleuren en printjes, begeleiding bij gebruik van naaimachines, patronen (ook voor thuis), tips en tricks om het thuis oneindig te herhalen. Er staat koffie, thee, limonade en wat lekkers voor je klaar en natuurlijk neem je jouw eigen gemaakte producten mee naar huis.  
Voor meer informatie, kijk op https://www.wawolliekringloop.nl/naaiatelier
 
Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws