Vrijwilliger Ron aan het woord

Vrijwilliger Ron aan het woord

woensdag 1 mei 2019
Vrijwilliger Ron aan het woord

’Ik kijk er altijd naar uit om naar Wawollie toe te gaan. Het lijkt wel één grote familie.’


Even voorstellen
Ron (60) is vader van twee zoons (24 en 28 jaar), 32 jaar getrouwd en komt oorspronkelijk uit Den Haag. Ron werkt nu zo’n twee jaar als vrijwilliger bij Wawollie. Op dinsdag- en donderdagochtend is hij te vinden in de bibliotheek van de winkel. Naast zijn werk tussen de boeken wandelt hij graag met zijn labrador van 7 maanden. Ron houdt van de natuur, fotograferen (analoog), lezen en muziek.

Waarom Wawollie?
“Ik zat thuis en zocht wat te doen. Mijn vrouw maakte mij attent op vrijwilligerswerk. Toen ben ik op gesprek gegaan bij Wawollie en het gesprek kwam al snel op de bibliotheek. Het werken met boeken spreekt mij erg aan.” Ron heeft vanaf zijn 17e in de Grafische sector gewerkt en vanaf zijn 21e bij de Staatsdrukkerij. Daar volgde hij met veel succes opleidingen tot grafisch vakman en technicus (bind- en afwerkingstechniek/basis handboekbinden). Maar werk behouden binnen de grafische sector bleek voor Ron en veel van zijn collega’s moeilijk door de komst van de computers. “Het werk bij Wawollie geeft mij structuur en ik vind het fijn om onder de mensen te zijn. Ik doe wat voor de maatschappij en doe het werk dat ik leuk vind. Ik heb leuke collega’s in de bibliotheek. We houden elkaar goed in balans. Daarnaast vind ik de doelstelling van Wawollie goed. Ik voel me er prettig bij dat de winst wordt ingezet voor het welzijn van dieren en niet naar de grote heren gaat.”

Wat vind je leuk aan het werken in de bibliotheek?
“Het leukste vind ik het uitzoeken en sorteren van de nostalgische boeken. Op kantoor staat een krat met mijn naam erop en daar gaan alle oudere boeken in zodat ik ernaar kan kijken. Ik vind het leuk om uit te zoeken of de boeken meer waarde hebben. Dat is ook goed voor de inkomsten van Wawollie. Maar ik vind het ook belangrijk dat de bibliotheek netjes is, dus als het ‘s ochtends een rommeltje is dan trek ik eerst alles recht.” Ron zorgt voor structuur en netheid in de bibliotheek. Hij maakt de opschoningslijsten. “Ik vind het heel leuk om met mijn collega’s te werken. Toen mijn vorige hond was overleden en ik even geen hond om mij heen had, heb ik drie dagen in de week bij Wawollie gewerkt om lekker bezig te kunnen zijn. En dat is nog steeds zo. Contact met de mensen vind ik een van de leukste dingen aan het werk in de kringloop. We werken goed samen. Ik kijk er altijd naar uit om naar Wawollie toe te gaan, dat breekt voor mij de dag. En soms komt de boekbinder in mij nog wel eens naar boven. Als ik dan een oud boek zie met een losse rug, dan denk ik: als ik nu de lijm, een boekenpers en een vouwbeentje had gehad, dan heb ik het zo gerepareerd.“

Heb je een bijzondere ervaring bij Wawollie?
“Wat me echt is bijgebleven is dat ik ooit een Winkler Prins editie tegenkwam uit 1903, 3e druk. Die bleek € 1275,- waard te zijn, maar ik miste één deel en dat is jammer. Dan daalt de waarde sterk en raak je het niet kwijt. Ik heb het een hele tijd op de plank gehouden in de hoop dat het missende deel nog tevoorschijn zou komen. Dat is helaas niet gebeurd. Maar het had maar zo gekund!”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen over vrijwilligerswerk?
“Kom kijken en doe inspiratie op. En praat eens met een werknemer die bij ons werkt. Vraag hoe het er aan toe gaat. Dan zal je zien dat het heel leuk is! De mensen die hier werken kennen elkaar allemaal en hebben wat voor elkaar over. Het lijkt wel één grote familie. Ik vind het leuk!”

Ook vrijwilliger worden?
Bekijk welke functie bij jou past en wordt ook vrijwilliger!
Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws