Wat kun je allemaal met een Tshirt?!

Wat kun je allemaal met een Tshirt?!

vrijdag 1 november 2019
Wat kun je allemaal met een Tshirt?!

MaakChallenge!

De dames van het Wawollie Naaiatelier gaan de uitdaging aan en starten deze november hun eerste MaakChallenge.

 

Wat is een MaakChallenge? 

Bij een MaakChallenge dagen we onszelf uit om iets moois te maken van materiaal dat binnenkomt bij de kringloopwinkel. We hopen je daarmee te inspireren en te laten zien dat hergebruik of upcyclen geen grenzen kent. De kringloopwinkel is een schatkist aan materiaal. Gaandeweg maken we foto’s van onze projecten en beschrijven we onze voortgang. Met tips over technieken en patronen. Dan kan jij het zelf ook maken! Of bedenk zelf iets heel anders binnen de MaakChallenge, dat is helemaal tof. #wawollienaaiatelier

 

Waar starten we mee?

Het leek ons een goed idee om te starten met een uitdaging met een materiaal dat in overvloed aanwezig is in ons magazijn. In deze eerste MaakChallenge hebben we gekozen voor het oude vertrouwde T-shirt. Het T-shirt is een van de meest gedoneerde kledingstukken in de kringloopwinkel. Dat is logisch. Ga zelf maar eens na hoeveel shirts je eigenlijk in je kast hebt liggen. T-shirts zijn van een heerlijk zacht en rekkend materiaal genaamd jersey, een geweven katoen (vaak met elastaan). Omdat de stof zo zacht en soepel is vallen er vaak kleine gaatjes in. Het simpele witte T-shirt is de ultieme klassieker maar daar komen na een tijd toch vlekken in. Of de kleur of de fit van je shirt is gewoon niet meer jouw stijl. Dan maar naar de kringloop met je oude shirts. 

 

Waarom hergebruiken?

Wist je dat het 2700 liter water kost om een enkel T-shirt te maken? Dat is wat een mens in drie jaar aan water drinkt. Heb je wel eens gekeken op het labeltje waar je T-shirt is gemaakt? De kans is groot dat het een Aziatisch land is. Maar dat betekent slechts dat het in dat land in elkaar gezet is. De katoen voor het shirt kan net zo goed in Noord-Amerika en Zuid-Amerika gekweekt en geweven zijn. Het simpele T-shirt legt een lange weg af over de wereld en in het productieproces werken vele handen mee. 

Voor een gedetailleerd verslag van ‘de wereld achter een T-shirt’ luister naar de vijfdelige serie die de Amerikaanse podcast Planet Money erover maakte. 
 

Via deze link kom je op de speciale website die ze voor dit project maakten, met filmpjes, foto’s en meer leesmateriaal. Echt de moeite waard! 

We gaan aan de slag met al deze shirts die bij de kringloop terecht komen. Ze verdienen een tweede leven.

 

Wat is MaakChallenge #1?

Zoveel mogelijk nieuwe producten maken van het oude vertrouwde T-shirt.

 

We gaan kijken hoever we komen en hoeveel projecten we kunnen bedenken en maken met een of meerdere shirts. We gaan voor kwaliteit in onze eindproducten. Dat betekent voor ons bij het naaiatelier dat je het echt moet kunnen gebruiken of dragen in het dagelijks leven. En dat het een beetje mooi is. Alhoewel smaken natuurlijk verschillen.

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws